STWÓRZMY ZIELONĄ ŚCIANĘ PRZY MŁYNÓWCE KRÓLEWSKIEJ

Celem projektu jest stworzenie zielonej ściany na ogrodzeniu dzielącym ogród szkolny przy Młynówce Królewskiej z alejkami spacerowymi. Projekt zakładał: - pomalowanie ogrodzenia, które obecnie znajduje się w złym stanie (ochrona przed dalszym korodowaniem) - instalację siatek umożliwiających wzrost pnączy na co drugim przęśle ogrodzenia - nasadzenia kilkoma gatunkami pnączy, w tym zimozielonymi i pół zimozielonymi (bluszcz, trzmielina, winobluszcz, wiciokrzew, powojnik).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zielone ściany pozytywnie wpływają na otoczenie, gdyż: - poprawiają estetykę otoczenia - zwiększają bioróżnorodność - obniżają lokalnie temperaturę (zmniejszenie efektu wyspy ciepła) - zbierają wodę, przyczyniając się do zwiększenia wilgotności.
LOKALIZACJA: Ogrodzenie należy do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 przy ul. Urzędniczej 65, które graniczy z parkiem Młynówka Królewska